Akusztika javítgatva

Hozzám kerülr egy munkatársam akusztikus gtárja. Nagyon szép hagja volt, csak egy gond volt velel. A nyak ragasztása elfáradt. Persze munkatársam jó magyar családfő szokása szerint " majd én megragasztom " ( bocs Gabi ) elővette a Palmatexet, aztán had szóljon. ( ÁÁÁÁÁÁÁÁ ) Persze a rugalmas ragasztó erre a célra pont nem jött be, tehát a nyak továbbra is a maga útját járta, de legalább a gitár nem volt használható. Így jutott el hozzám.

Utána olvastam, hogy hogyan javítják az ilyen hibát az igazi szakemberek. ELőször is készítetettem egy célszerszámot, amivel a nyakat elválasztottam a testtől. Ez egy szalagfűrész lap volt, az egyik oldalán vésőszerűen megélezve. Ezzel nagyon finoman , apró feszítésekkel és kis ütésekkel, fejeztem le a gitárt. Vigyázva, hogy ne sérüljön a lakkozás lepucoltam a régi ragasztót, elkészítettem a befogó-szorító szerkezetet, és vigyázva a párhuzamokra és a húr később futására a helyére ragasztottam a nyakat.

 

Miután megszáradt, kijavítottam a lakkozás apró hibáit, hangolás és a családnak rendezett kiskoncert utána hangszer visszakerült tulajdonosához. Remélem még sokáig használni fogja. Mindenesetre apuka megígérte, hogy többet nem ragaszt gitárt :)