A szappankészítésem története

Egyszer, egy szép nyári napon az egyik barátom adott nekem két darab házi készítésű, kézművesnek nevezett szappant. Már régóta foglalkoztatott a gondolat, de az első próba után eldöntöttem, hogy szappant fogok készíteni. Nagyon fontos dolgokat tanultam meg rögtön az elején.Ezek pedig a biztonsági rendszabályok. Ezek fontosak, mert a szappankészítés általam "művelt" hideg eljárása egyetlen veszélyes műveletet hordoz magában, ez pedi a lúg előkészítése és használata. No de ne rohanjunk ennyire előre.

A szappan készítése Hideg eljárással

A cikkek forrása a http://www.ilmiosapone.it/, az “Il mio sapone naturale” (Az én természetes szappanom) című könyv szerzőinek, Patrizia Garzena-nak és Marina Tadiello-nak a honlapja. Ez a két hölgy több mint 10 éve gyűjti tapasztalatait a szappankészítésről. s 2001-ben létrehoztak egy e-mail csoportot, ahol kezdő és profi szappankészítők, vegyészek és gyógyszerészek osztják meg egymással a tapasztalataikat.

Ez a könyv magyarul még nem jelent meg, de talán sokatoknak lesz segítségére hogyha angolul olvashatja:
Patrizia Garzena, Marina Tadiello: Soap Naturally — Ingredients, methods and recipes for natural handmade soap

Az angol nyelvű honlap:http://www.soap-naturally.com/

Tehát a legfontosabb, a biztonsági szabályok:

Mielőtt nekikezdenétek hogy szappant csináljatok, olvassátok nagyon figyelmesen ezeket a biztonsági szabályokat. Tanuljátok meg kívülről és minden alkalommal fokozott óvatossággal tartsátok be őket!

Tartsátok a nátronlúgot az eredeti, hermetikusan lezárt dobozában, gondosan elzárva a gyermekkezek illetve a háziállatok hozzáférése elől.

A nátronlúg egy nátrium-, oxigén- és hidrogénatom által felépített alkáli vegyület, kémiailag nagyon érzékeny, instabil, könnyedén lép veszélyes kémiai reakcióba a különféle anyagokkal. Erősen maró hatású, korrodáló, a bőrrel vagy nyálkahártyával való érintkezéskor (spriccelés, belélegzés, lenyelés) nagyfokú égési sérülést okoz.

Használjatok védőszemüveget, gumikesztyűt és szájmaszkot amikor a lúggal dolgoztok, méritek, vízben oldjátok, illetve amikor a zsírokhoz keveritek.

Vegyetek kesztyűt akkor is, amikor a friss szappant kézbe veszitek, daraboljátok, illetve a hideg eljárással készült szappant az érlelés első két hetében is csak kesztyűben fogjátok meg. A friss, még ki nem száradt szappanok irritálhatják a bőrt.

A nátronlúg mérésére használjatok eldobható edényt (pl. műanyag poharakat) és használat után azonnal dobjátok ki. Használhattok egy aránylag széles csészét is, de a használat után azt is azonnal mossátok el folyó víz alatt.

Öntsétek a lúgot a folyadékba és sosem forditva! A lúgra öntött folyadék azonnali és nagyon heves kémiai reakciót provokál, amely a lúg veszélyes spriccelésével jár. Mindig a lúgot adagoljuk a folyadékba, kis adagokban és lassan de alaposan elkevergetve.

A lúg a folyadék hőmérsékletét nagyban megemeli, akár 80°C fölé is. Használjatok hőálló edényeket és legyetek óvatosak. Az elővigyázatosság kedvéért tegyétek az edényt a mosogatókagylóba mialatt a szódát elkeveritek a folyadékkal: arra az esetre ha hirtelen  eltörne, a lúgoldat egyenesen a mosogatóba tud ömleni, anélkül hogy bárkiben vagy bármiben kárt okozna. Emlékezzetek, hogy a bizonyos folyadékokban (tej, méz, gyümölcslevek) jelenlévő cukor megemeli a kémiai reakció hőmérsékletét.

Ne használjatok olyan eszközöket, amelyeket másra is használtok. Amikor szappant készítetek, ne hagyjátok, hogy a kíváncsi gyerekek vagy háziállatok hozzáférjenek a lúgos keverékekhez. Tanítsátok meg családtagjaitoknak is a ezeket a szabályokat és ne engedjétek senkinek hogy segítsen nektek amennyiben nem ismeri őket tökéletesen.

Szenteljétek a szappannak a ház és az életetek egyik nyugodt sarkát; ne kezdjetek szappankészítésbe mialatt főztök, tévét néztek vagy amikor vendégek vannak akik nem ismerik a biztonsági szabályokat.

Egy a lúgos anyaggal való véletlenszerű érintkezés után azonnal mossátok le az érintett bőrt bőséges hideg folyó vízzel; emlékezzetek mindig kéznél tartani ecetet, ami természetes módon semlegesíti a lúg hatását. A lúgos anyag szemmel való érintkezése esetén mossatok szemet bőséges vízzel és azonnal forduljatok orvoshoz. Az anyag lenyelése esetén pedig azonnal rohanjatok a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.

Nos, aki ezek után még mindíg kdvet érez a szappakészítéshez, azoknak íme az én próbálkozásaim eredménye:

Az eslő szappan:

Hozzávalók

  • 500g zsír

  • 63g NaOh

  • 156g ioncserélt víz

  • 10ml illóolaj

    A receptet én annyiban módosítottam, hogy a víz helyett erősre főzött és jól kihűtött gyógyteát alkalmaztam, valamint az illóolaj helyett egy kis maréklevendula virágot használtam.

Elkészítés

A NaOh-t feloldjuk a vízben, a zsírt langyosra melegítjük. Mikor mindtkettő kézmeleg (40-45 C) összeöntjük, adunk hozzá illatot, és botmixerrel pudingosodásig keverjük., Formába öntjük, amit előtte olajjal kikenünk. Másnap felvágjuk a kívánt nagyságra, és sütőpapírba csomagolva legalább 5 hétig hagyjuk érni. Nekem ez így sikerült:

Nagyon örültem a sikernek. Akövetkező adag szapant megpróbáltam étolajból készíteni. Az arányok és a mennyiség a zsíros szappannal megegyezőek. Itt más fűszernövényeket alkalmaztam, pl.: citromfű és menta. De gyakorlatilag ízlés szerint bármi használható. A második adag a sötétebb barna színű adag. Ez kb. kéthavi adag. Kiszámoltam: ha havonta készítek egy kg olajból, vagy sírból szappant, akkor többet nem kell tisztálkodási célból boltba menni. Olvastam, hogy akár le is lehet reszelnia kész szappant és még automata!! mosógépben is használható, ha egy régi harisnyába csomagolva tesszük be a ép dobjába.Ezt még nem próbáltam, de nem zárató ki, hogy tesztelni fogjuk.

Az alapszappan és a biztonsági rendszabályok forrása innen származik