Egy majdnem Telecaster kópia születése

Az úgy történt, hogy találtam egy gyönyörű darab éger deszkát. Nekem tetszett, a gazdájának nem annyira. Már majdnem a fejsze végzett vele, amikor megtaláltam. Szerintem kár lett volna érte.

Legyen hár az égerből gitár:

Átrajzoltam a formát, aztánnézegettem, de valahogy nem tetszett a felső szarv nélküli test. Kanyarítottam hát oda is egy szarvat. ( Mint később kiderült, ezt nem elég körültekintően tettem, de erről majd a maga idejében.) Szóval kész volt a rajzolás, és irány az asztalos műhely. Szalagfűrészes segítséget vettem igénybe. Csak dícsérni tudom a fűrész képzett kezelőjét. Úgy kivágta a formát, hogy szinte csak csiszolnom kellett..

Nagyon elégedett voltam, amikor hazavittem a kivágott nyers testet. Nosza rajta, elő a marógépet és a kirajzolt helyezekt ki is alakítottam rajta. Mint általában most sem hallgattam az okos szóra, és a sorrendet megint felcsréltem, így sokkal nehezebb dolgom volt. Előbb kellet volna marni és aztán fűrészelni. No de majd legközelebb...

A testtel együtt persze elkezdődött a nyak készítése is. No ez sem volt egyszerű. Amí az ember nem érez rá a technikára, ez a gitárkészítés egyik olyan munkafázisa, ami egy életre elveszi a kedvét a türelmelen fanyűvőnek a hagszer készítésétől. Néhány kép a nyakról:

Mikor a nyak is elkészül, mondjuk nyagyjából, akkor a kedvenc részem következett. Összeillesztettem az alkatrészeket.

Készítettem rá koptatót, és szereztem egy régi pickup-ot amit fa testbe foglaltam. Összeállítottam a szerintem egész jó formájú hangszert és alapozásként lelakkoztam

Ebben a fázisban hozott össze a sorson egy hangszerszerető embertársammal, aki javasolt néhány átalakítást, és a befejezéshez szükséges komolyabb alkatrészek átadása után beleszeretett a hangszerbe. Innentőlkezdve már az Ő gitárjáról beszélünk tovább. Átszabtam az alsó szarvat, a test hátsó részét, a koptatót, kapott egy új nyakat, illetve a színe is fehér lett. Tehát apróbb változásokat eszközöltem a kérésnek megfelelően.

v

Majd barokkos túlzással élve hipp-hopp és elksézült a gitár. Megszólalt aminek nagyon örültem. Pontos, és szép hangja van. A kinézete pedig:

Röviden ennyit az első hangot adó, saját készítésű hangszerről.